Nechte se inspirovat výherci naší letní grilovací soutěže!
Vybrat výherce této letní “gurmánské soutěže” byl nelehký, ba přímo nebezpečný úkol. V nebezpečí se ocitla zejména naše klávesnice, kterou jsme pod přívalem slin, volně kanoucích nad vašimi příspěvky málem utopili. Prostor vyhrazený pro komentáře se prohýbal pod množstvím jídla, dorazilo více než šedesát fotografií nejrozmanitějších grilovaných dobrot.

Náhodné losování nakonec ovládlo ryze dámské osazenstvo. WOKY putovaly za dámami Helenou Mackovou Uhříkovou, Mirkou Psotkovou a Lucií Suchou. Pojďme si prohlédnout jejich šťavnaté fotografie:
Soutěž ale přinesla i další fotografie k nakousnutí, které by vás mohly inspirovat třeba zrovna pro dnešní večeři, strávenou pod širým nebem. Což takhle dát si grilovanou zeleninu?
Fotografii nám zaslala paní Elena Krejčíková.
Krásný plněný knedlík s cibulkou? Radši se podívejte ještě jednou. Nápaditý plněný ananas zavinutý do slaninového kabátku nám poslal pan Roman Sehák:
Pokud patříte mezi milovníky klasického opékání špekáčků a vůně čerstvého chleba, nechte se navnadit touto krásnou fotografií od pana Jiřího Sedláka:
Máte chuť na něco jiného? Na závěr jsme pro Vás připravili tři skvělé recepty na letní grilování, které zaručeně musíte vyzkoušet!
Kuřecí stehna na rajčatovém salátku
Tip: Na výjimečnou chuť se vyplatí počkat. Naložte si maso už den předem a nechte jej přes noc odpočinout v lednici. Vaše chuťové buňky zažijí extázi a maso se vám rozplyne na jazyku!
- 500 g kuřecích horních stehen
- 2 lžíce olivového oleje oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce vinného octa
- 100 ml vody
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička soli
- grilovací koření
Rajčatový salátek:
- 2 rajčata
- čerstvá nasekaná petržel
- 1 červená cibule nebo šalotka
- ½ avokáda
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička soli
- 1 špetka pepře
Jak na to:
Tip: Při výběru avokáda dbejte, aby bylo správně zralé. To poznáte tak, že bude na omak měkké, a sloupnete-li zbytek stopky z vrchu avokáda, místo pod stopkou bude mít žluto-zelenou barvu.
- Ve vodě rozmícháme grilovací koření, lisovaný česnek, cukr, sůl, vinný ocet a přidáme olej. Krůtí stehna vykostíme a zcela do směsi ponoříme.
- Před grilováním znovu potřeme olejem a jemně posypeme grilovacím kořením.
- Grilujeme 15-20 minut na středně rozžhaveném grilu, maso průběžně otáčíme.
- Rajčata nakrájíme na kostičky, totéž uděláme i s měkkým avokádem. Cibuli nakrájíme najemno. Nakonec nasekáme petrželku. Přidáme olivový olej a citronovou šťávu, poté dle chuti osolíme a opepříme.
Vepřové na pivě
Tip na nákup pro pány: zajistěte si pár pořádných plátků vepřového a basu černého piva! Na grilování je sice potřeba jen 150 mililitrů, ale ono se to nějak spotřebuje, že?
- 600 g vepřových kotlet
- 3 lžíce sladkého kečupu
- 2 lžíce sojové omáčky
- 150 ml černého piva
- koření na kebab
Jak na to:
- Maso očistíme a mírně seřízneme na okrajích.
- V pivu rozmícháme kečup, kebab koření a sojovou omáčku. Maso do vzniklé směsi ponoříme a necháme odležet, nejlépe přes noc.
- Naložené maso položíme na rozpálený gril a opékáme střídavě z obou stran.
Vegetariánské špízy
Do třetice pro vás máme něco lehčího. Tofu zakoupíte v každém supermarketu, kde máte na výběr z několika druhů. Na grilování se nejlépe hodí tofu marinované, které chutná skvěle už za studena a pobyt nad ohněm tuto skvělou chuť ještě posílí. Přidáme zeleninu, houby a nízkokalorická zdravá delikatesa je na světě!
- 2 balení tofu marinované
- 8 ks žampionů
- 1 ks červené papriky
- 1 ks žluté papriky
- 2 ks cukety
- 2 ks cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce sojové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 hrst loupaného sezamu
- Koření Grilovaná zelenina
- 4-6 ks špejlí s hrotem
Jak na to:
- Tofu a papriky nakrájíme na větší kostky, cukety a cibuli nakrájíme na kolečka.
- V misce smícháme olivový olej, sojovou omáčku, med, utřený česnek, seznam a grilovací koření. Všechny nakrájené ingredience (včetně tofu) necháme na 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- Marinované ingredience střídavě napícháme na špejle a vložíme na středně rozpálené gril. Grilujeme 15 minut a průběžně otáčíme, případně můžeme znovu potřít marinádou.
Tip: Zbyla vám marináda a papriky? vyrobte si skvělý salát! Přidejte čerstvé papriky, ledový salát, polníček a rozpůlená cherry rajčata, posypte trochou loupaného sezamu a navrch nastrouhejte balkánský sýr. Dobrou chuť!
Zaujal Vás tento článek? Přečtěte si další! Veškeré další informace o LPG pak naleznete na našem webu.
Hřeje Vás PRIMAGAS
29.7.2019